Stämplar

Alla smycken som tillverkas i Kaplans guldsmedsverkstad kvalitetssäkras med våra stämplar för att säkerställa kvalitet och äkthet.

Stämplar


Alla våra smycken som väger över 1 gram kvalitets stämplas med namnstämpel, ortstämpel, finhaltsstämpel samt årsstämpel. Läs mer nedan om dess betydelse.

Namnstämpel


Den första av stämplarna som ska finnas med på ett smycke är namnstämpel. Namnstämpeln ska innehålla minst två bokstäver och man måste få den godkänd och registrerad hos Swedac. Swedac är en svensk myndighet som bland annat kontrollerar ädelmetaller. Kaplans stämpel är GK och kommer från den nuvarande ägarens farmor som hette Golde Kaplan.

Ortsmärke


Ortsmärke eller ortstämpel är en frivillig stämpel och indikerar vilken ort smycket är tillverkat i. Vår stämpel föreställer Stockholms skyddshelgon Sankt Erik.

Finhaltsstämpel


Denna stämpel kallas även karathalt-stämpel och bekräftar smyckets renhet. Den skrivs ut i karathalt alternativt tusendelar, exempelvis för guld i 18 karat kan stämpeln 750 eller 18K förekomma.

Årsbeteckning


Årsbeteckning eller årsstämpel är den ansvarsstämpel som visar vilket år smycket är tillverkat. Det består av en bokstav samt en eller två siffror.

Diamantgravyr


Alla smycken vi tillverkar där du köpt diamanten hos vårt systerbolag Diamantia eller via Kaplans Auktioner graverar vi även in diamantens carat och kvalité. Detta för att ge dig som kund ett komplett smycke som är kvalitetssäkrat av oss på Kaplans.