Underhåll

Ta hand om dina guldringar och diamantringar för att öka deras livslängd och bevara deras fina glans. Här hittar du våra tips på vad du själv kan göra samt vad Kaplans Guldsmedsverkstad kan hjälpa dig med.

Tvätta dina ringar


Du kan enkelt rengöra din diamantring hemma med hjälp av följande tips. Lägg ringen i ett glas med varmt vatten och några droppar diskmedel. Låt den ligga i vattnet i några minuter. Använd sedan en mjuk tandborste för att försiktigt borsta själva ringen och alla stenar. Efter rengöringen, skölj av ringen i en skål med rent vatten. Avsluta med att torka metallen med ett papper, eller en mjuk och ren trasa.

Låt ringen vila


Vi rekommenderar att du inte bär ringar vid tyngre aktiviteter där händerna används mycket. Ha som vana att ta av dina ringar och lägg dem på en säker plats. Exempel på tillfällen där dina ringar trivs bättre i smyckeskrinet är vid grövre städning, trädgårdsarbete eller styrketräning. Hög belastning kan exempelvis orsaka skador på fattningar eller att ringskenan blir missformad. Om du är utanför hemmet rekommenderar vi att lägga dina ringar i exempelvis en smyckespåse eller hänga dem på en hållfast halskedja.

Översyn och förstärkning


Ringar som vigsel- och förlovningsringar som används ofta behöver ibland lämnas in för översyn hos en guldsmed. Alliansringar och ringar med sidostenar är ofta infattade med små klor som slits med tiden. Om du lämnar in din ring för översyn hos oss så kontrollerar vi alla fattningar och ser till att alla diamanter fortfarande sitter säkert. Om vi upptäcker slitage erbjuder vi även förstärkning av svaga och slitna klor.

Polering


Med tiden får ofta ringar mindre repor och slitningar som kan göra att smycket ser matt ut. Med hjälp av slipning och polering får våra guldsmeder din ring att glänsa igen.

Rodiering


Vi erbjuder även rodiering av ringar. Rodiering är en ytbehandling som görs på de flesta smycken tillverkade i vitguld. Behandlingen görs för att vitguldet ska få en skinande och ljus färg. Vitguld är ingen grundmetall utan en metallblandning bestående av guld samt vita metaller som bland annat silver, palladium, zink och platina. Eftersom blandningen innehåller guld har den ofta en gulaktig/blekgul ton innan rodiering.

När man gör en rodiering täcks ringen med ett runt lager rodium. Lagret slits vid användning vilket gör att man behöver rodiera om sina ringar efter en tid. I samband med en rodiering polerar vi även din ring.