Diamanter

När du köper eller designar en ring hos oss har du möjligheten att välja vilka diamanter som ska användas. På denna sida har vi satt ihop en guide som kan hjälpa dig i valet. Läs mer om hur diamanter graderas och vad som påverkar deras utseende och ekonomiska värde.

Det finns fyra faktorer som undersöks vid bedömningen av en diamants kvalitet. Dessa faktorer kallas ofta för diamantens fyra C:n.

Carat – Carat, diamantens vikt
Cut – Slipning, kvalitet på slipningen
Color – Färg, diamantens färg
Clarity – Klarhet, diamantens renhet

Carat


Diamantens vikt mäts i carat. En carat motsvarar 0,2 gram. Caratvikten är inte alltid avgörande för en diamants ekonomiska värde.

Slipning


Kvaliteten på slipningen avgörs genom att titta på proportioner, symmetri och polering. Med ideala proportioner återger stenen som mest ljus vilket får diamanten att gnistra. Kvaliteten på en diamants slipning betecknas med följande skala: Excellent, Very Good, Good, Fair och Poor.

Klarhet


De flesta diamanter har små orenheter som uppkommer när diamanten bildas. De vanligaste typerna av inneslutningar är kväveatomer och järn som har trängt in i stenen och orsakat små mörka fläckar. Många är mikroskopiskt små och påverkar inte utseendet på ett märkbart sätt. Klarheten på en diamant graderas under 10 gångers förstoring. Placeringen, storleken och synligheten är några av de faktorer som räknas in vid bedömningen.

Färg


När det kommer till färgen på diamanter talas det oftast om skalan vit till gul. Färgen kan även skifta mot t. ex brunt eller grått. Vanligtvis graderas diamanterna i bokstavsskalan D-Z, där D är vit och Z är väldigt gul. De allra vitaste diamanterna är mest eftertraktade och värderas därmed högt. Högt värderade diamanter förekommer även i andra färger. Dessa kallas ”Fancy color” och kan vara rosa, blå, gröna, gula och röda.

Diamantgravyr


På alla ringar vi tillverkar där du köpt diamanten av oss graverar vi in caratvikten i skenan. Detta för att ge dig som kund ett komplett smycke som är kvalitetssäkrat av oss på Kaplans.

Diamantia


Om du vill lära dig mer om diamanter, eller önskar köpa en diamant kan du vända dig till Diamantia. Diamantia är en del av Kaplans som säljer lösa ädelstenar i många olika slipningar, storlekar och kvaliteter. På Diamantia erbjuds personlig service och rådgivning. Du kan också klicka hem en diamant direkt via hemsidan.

Diamantia