Metaller

Vi på Kaplans Guldsmedsverkstad erbjuder ringar i vitguld, rödguld, roséguld, gulguld och platina. Nedan finner du en guide som hjälper dig att välja den metall som passar bäst för dig.

Vitguld


Vitguld är en metallblandning som består av 75 % rent guld. För att få bort guldets gula färg blandas det ut med de vita metallerna magan, silver och/eller palladium. Då vitguld är en blandad metall är det omöjligt att få bort den gula tonen helt. För att göra materialet vitare rodiumpläteras det när ett smycke är klart.

Rödguld


Rödguld är en metall som används mycket i Sverige. Rödguldets färg kan beskrivas som ett mellanting mellan roséguld och gulguld. Kaplans Guldsmedsverkstad säljer endast rödguld som är 18 karat, vilket betyder att materialet innehåller 75 % rent guld. För att ge materialet en rödare ton blandas guldet ut med koppar och silver. I våra smycken använder vi rödguld som innehåller 16 % koppar och 9 % silver.

Gulguld


Gulguld är en vanlig guldlegering både i Sverige och utomlands. Gulguld innehåller en mindre andel koppar än rödguld vilket gör att metallen är gulare i färgen. Likadant som med de andra guldsorterna använder vi endast gulguld i 18 karat. Denna legering innehåller 75 % guld, 10 % koppar och 15 % silver.

Roséguld


Roséguld är en relativt ny guldlegering som på senare år blivit väldigt populär. Metallens rosa färg kommer från den större delen koppar som guldet blandas med. Vi använder roséguld i 18 karat som består av 75 % rent guld, 20 % koppar och 5 % silver.

Platina


Platina är en av de mest exklusiva metallerna som används för att tillverka smycken. Det är även ett av de vanligaste materialen vi använder oss av i våra ringar idag. Platina är hårdare än guld och är naturligt vit i färgen. Den platina som våra guldsmeder använder innehåller 95 % platina tillsammans med 5 % tungsten och/eller kobolt.